Népszavazz te is érvénytelenül április 3-án!
Érvénytelenül
Tájékozódj

Tájékozódj

Minden, amit a népszavazásról tudni kell

Végezd el 20 perces online kurzusunkat, ami segít megérteni, hogy mi történik a népszavazáson, és mi a szavazatok tétje.

Miről szavazunk április 3-án?

2022. április 3-án az országgyűlési választásokkal párhuzamosan népszavazást is tartanak Magyarországon, ugyanazon a helyszínen és időpontban mindkettőre leadhatod a szavazatodat. Az országgyűlési választáson szavazz azokra a jelöltekre és pártokra, akiknek szerinted az országot kell vezetniük.

A népszavazással viszont más a helyzet. Azt gondoljuk, hogy ezen is részt kell venni, és érvénytelenül kell szavazni mind a négy kérdésre.

Mi a baj népszavazással?

A népszavazás egyenes folytatása a kormány eddigi homofób és transzfób politikájának, amely ahelyett, hogy mindenki számára garantálná a biztonságot és egyenlőséget, az emberek biztonságát és jóllétét áldozza fel a saját politikai céljaiért.

A népszavazás nemcsak nem véd meg senkit és semmit, hanem nagyobb veszélybe sodor embereket azzal, hogy legitimálja, szalonképessé teszi a homofóbiát és transzfóbiát.

Ha homofób és transzfób emberek azt látják, hogy a kormány szerint elfogadható vagy helyes a kiközösítés, az bátorítani fogja őket, hogy az utcán, iskolákban, munkahelyeken vagy buszon zaklassanak vagy akár támadjanak meg másokat.

Az áldozatok a gyermekeink, az unokáink, a munkatársaink és a barátaink. Őket egy érvénytelen népszavazással védhetjük meg leginkább a további zaklatásoktól és támadásoktól.

Miért foglalkozzak ezzel? Hiszen a törvényt már tavaly elfogadták…

A propagandatörvényt vissza kell vonni, ezt az érintettek, a civilek, hazai és nemzetközi szakértők is elmondták és egy országos felmérésből az is kiderült, hogy a törvény a magyarok többsége szerint is káros. Az érvénytelen népszavazással egy lépéssel közelebb kerülhetünk az eltörlése felé.

A kormány a népszavazás eredményét akarja arra használni, hogy leszerelje a törvénnyel kapcsolatos nemzetközi kritikákat. Az EU és az Európa Tanács nemcsak azért kritizálja a törvényt, mert indokolatlan és diszkriminatív, hanem pont a saját céljának mond ellent: nem védi meg a gyermekeket, hanem tabusít fontos kérdéseket, amelyekről a fiataloknak is hallaniuk kellene.

Mit lehet tenni a népszavazáson?

A népszavazás akkor érvényes, ha az összes választó több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele igennel vagy nemmel válaszol a kérdésekre.

A legjobb választás, ha érvénytelenül szavazunk. Érvénytelen kérdésre érvénytelen választ kell adni a népszavazáson.

Minden kérdés külön számít, ezért minden kérdésnél érvénytelenül kell szavazni.

Hogyan lehet érvénytelenül szavazni?

A legegyszerűbben úgy, hogy minden választ beikszelünk minden kérdésnél.

Ez a legbiztosabb megoldás, így nincs mód arra, hogy később visszaéljenek a szavazatunkkal. A két X az okos válasz mind a négy kérdésre.

Mutatjuk:

Így szavazz érvénytelenül

Miért ne szavazzunk igennel?

Az egyik ok, hogy az igen szavazatok növelik annak az esélyét, hogy érvényes lesz a népszavazás. A másik, hogy ezekre a manipulatív és kiközösítő kérdésekre nem lehet igennel válaszolni, mert ezek nem igazi kérdések. A véleményünk legtisztább és legerősebb kifejezése így az, ha érvénytelenül szavazunk.

Miért ne maradjak otthon?

Hiszünk abban, hogy egy demokráciában részt kell vennünk a közös ügyeink alakításában, ezért a népszavazáson is fontos ott lennünk. A véleményünk kifejezésére pedig most az érvénytelen szavazat a legjobb választás. Ezzel azt üzenjük, hogy érdekel minket az ország és a benne élők sorsa, és el is mondjuk a véleményünket, de ezt a gyerekeinket, ismerőseinket, barátainkat és munkatársainkat kiközösítő aljas kampányt a leghatározottabban elutasítjuk.

Aktív cselekvéssel kell kiállnunk minden szerető család mellett, és azért, hogy mindenki biztonságban és elfogadásban élhessen Magyarországon.

Megszegek-e valamilyen törvényt, ha érvénytelenül szavazok?

Nem. Érvénytelenül szavazni teljesen szabályos és jogszerű, a véleményed kifejezésének teljesen legitim módja. Ráadásul nem beazonosítható a szavazatod.

Nem pusztán jogszerűen döntesz, hanem a legjobb utat választod.

Mik a kérdések és mi a baj velük?

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?” 

A heteroszexualitás, a férfi-nő kapcsolat ugyanúgy szexuális irányultság. Az ilyen foglalkozások betiltása azzal járna, hogy az iskolában egyáltalán nem lehetne beszélni a szerelemről, a szexualitásról, a fogamzásgátlásról és a biztonságos szexről. Ez ellehetetleníteni az irodalom – és a biológiaoktatás jelentős részét is.

A kérdés ráadásul nem csak a kisgyermekek, hanem a 14-18 év közötti fiatalokra is vonatkozik, miközben sokan közülük már aktív szexuális életet élnek. A szexualitás tabusítása nem kívánt terhességekhez, nemi úton terjedő betegségekhez és kapcsolati erőszakhoz vezethet.

Nem foszthatjuk meg a fiatalokat attól, hogy a szexuális irányultság témájáról az életkoruknak megfelelő, objektív információkat halljanak az iskolában. Az iskola feladata, hogy minden olyan témáról információkat adjon a diákoknak, amelyek fontosak ahhoz, hogy a fiatalok az életben boldoguljanak. Nem lehet a valóság egy részét száműzni az iskolai oktatásból.

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”

Nem tudunk egyetlen olyan példáról sem Magyarországon, sem máshol a világban, ahol ilyen kezeléseket bárki kiskorúak vagy felnőttek számára “népszerűsíteni” akart volna. A nemi megerősítő beavatkozásokat kizárólag orvosi javaslatra, orvosi felügyelet mellett lehet igénybe venni, annak, akinek erre az orvosok szerint szüksége van. Az ilyen kezelések népszerűsítését betiltani olyan, mint a “vakbélműtétek” vagy a “kemoterápia” népszerűsítését tiltani: senki nem akarja, hogy minél több emberen végezzenek ilyen beavatkozásokat, de akinek szüksége van rá, annak legyen rá lehetősége.

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozások nélkül mutassanak be?”

Nem világos, hogy a kérdés mit ért a “fejlődést befolyásoló szexuális médiatartalom” alatt, mit is próbálna egyáltalán betiltani. Ha egy filmben vagy sorozatban egy azonos nemű pár megjelenik, attól az még nem minősül “szexuális médiatartalomnak”, ilyen erővel a Hófehérke vagy a Hamupipőke is szexuális tartalom, hiszen abban is megjelenik a szerelem, párkapcsolat témája. Szexuális médiatartalom az, amelyben nyíltan mutatnak be szexuális gyakorlatokat. Ez kiskorúak számára valóban káros lehet, de ez független attól, hogy azonos vagy különnemű személyek szerepelnek benne. A nyíltan szexuális tartalmak médiában való megjelenítését a magyar jogszabályok évtizedek óta tiltják, nincs szükség újabb korlátozások elfogadására.

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

Itt sem világos, hogy a kérdés mit ért “a nem megváltoztatását bemutató médiatartalom” alatt, de az biztos, hogy egy transznemű ember médiában való megjelenítése azonban semmilyen kárt nem okoz a gyermekeknek, ezért korlátozni sem érdemes az ilyen megjelenéséket. Attól mert valaki lát a médiában egy transznemű embert, még nem válik maga is azzá.